/** Created by Alexander on 2017-03-20. */

Säsongen i siffror – de gula och röda korten

150914 Djurgårdens Alexander Faltsetas reagerar när domare Mohammed Al-Hakim ger Djurgårdens Tim Björkström ett gult kort efter en närkamp med Gefles Johan Bertilsson under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Gefle och Djurgården den 14 september 2015 i Gävle. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / Cop 106

I ”Säsongen i siffror” fortsätter vi att nörda in oss i statistiken från det allsvenska året som gått och turen är kommen till de färgglada kortens uppdykande där det har varit glest med viftande inför DIF-spelare från domarkåren.

En andraplats i Fair Play-ligan indikerar att Djurgården har uppträtt på ett bra sätt i amband med de allsvenska matcherna och att järnkaminstakterna kan vara intakta utan att det leder till något frekvent kortvisande från domarkåren. När det gäller varningarna är det mittfältet som inte helt oväntat har samlat på sig flest gula kort:

1. Alexander Faltsetas och Kevin Walker är två fysiska spelare som båda har dragit på sig fyra gula kort i år, vilket är flest i Djurgården. Trots allt en ganska låg varningsskörd (Elfsborgs Marcus Rhodén och IFK Norrköpings Daniel Sjölund toppar årets allsvenska varningsliga på nio gula kort) med tanke på flitigt med speltid och mycket duellspel på mittfältet.

2. Fyra spelare har dragit på sig tre gula kort och därmed åkt på varsin avstängning: Emil Bergström, Daniel Berntsen, Omar Colley och Kerim Mrabti. Att två mittbackar som spelat nästan alla matcher från start finns i skaran är inte alltför överraskande och att Kerim Mrabti går ”all in” i allt han utför på planen gör att kortmängden inte känns speciellt stor. Kvickfotade Daniel Berntsen har också synat ostskivan vid tre tillfällen i år och hamnar också i trekortskvartetten.

150810 Djurgårdens Jesper Arvidsson får en andra varning och ett rött kort av domare Markus Strömbergsson under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan AIK och Djurgården den 10 Augusti 2015 i Stockholm. Foto: Andreas Sandström / BILDBYRÅN / Cop 104

3. På två varningar under året hittar vi Jesper Arvidsson som är den enda DIF-spelaren som har blivit utvisad under året – båda dessa gula kort synades i det olycksaliga bortaderbyt mot AIK. I övrigt återfinns Sam Johnson och Nyasha Mushekwi bland de som har fått två varningar och även Haris Radetinac som hann med två gula kort på sina 14 matcher under året.

4. Fem spelare har dragit på sig en varning under året: Kenneth Höie, Amadou Jawo, Stefan Karlsson, Elliot Käck och Seon-Min Moon.

151024 Djurgårdens Elliot Käck blir varnad av Domare Johan Hamlin under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Falkenberg och Djurgården den 24 oktober 2015 i Falkenberg. Foto: Robert Boman / BILDBYRÅN / Cop 160

Noterbart är att spelare som Sebastian Andersson, Tim Björkström och Jesper Karlström har gått helt obestraffade från kort genom säsongen trots hyfsat med speltid.

Nya närkamper och mittfältsdueller väntar 2016. Förläng ditt säsongskort här inför 2016.

Attachment