/** Created by Alexander on 2017-03-20. */

Riddez om damernas säsongsstart

I måndags förra veckan startade Djurgården dam upp försäsongen. För nya tränaren Joel Riddez var det första passen med nya laget och många intryck att smälta.

– Det har varit en väldig entusiasm sedan första början, det är ett mycket ambitiöst gäng. Emilia Appelqvists skada var ju mycket tråkig, framför allt för henne, men annars har det varit mycket bra. Just nu har vi tre fotbollspass i veckan och tre fyspass med olika typer av styrketräning och intervaller. Sedan kör vi ett extra förmidagspass för de som kan, så totalt blir det sju pass i veckan. Under uppstarten gör vi som vanligt en del tester och de känns bra hittills, de flesta har en bra grundträning. I februari lägger vi till ett bollpass i veckan och samtidigt kommer träningsmatcherna igång, berättar Joel.

Det är en styrka att alla vill vara kvar, att de känner att det är kul och att vi har något på gång

Vintersäsongen har bland annat ägnats åt att förlänga kontrakt, den processen är nu klar och samtliga spelare man velat ha kvar är nu klara för 2017.

– Det är en trygghet att grundstomen i laget är kvar och det är en styrka att alla vill vara kvar, att de känner att det är kul och att vi har något på gång. Självklart får vi titta på vad vi behöver göra nu när Emilia Appelqvist är borta hela säsongen, men det känns samtidigt som att vi har spelare i truppen som kan axla den rollen. Ingen kanske kan ersätta Emilia rakt av, men det finns spelare som har andra egenskaper som vi kan dra nytta av. Nu är det upp till mig att få ihop det pusslet.

Utöver förlängningar har man plockat in tre nya spelare utifrån.

– Vi har spetsat till det med några riktigt intressanta spelare. Hallbera Gisladottir är en isländsk vänsterback som är väldigt snabb, bra med bollen och har en fin vänsterfot. Hon håller en hög nivå av det vi sett hittills och hon tillför en klar spetskompetens till laget. Sen har v fått in Tempest-Marie Norlin, en djupledsgående forward och poängspelare som är otroligt ambitiös och verkligen vill utvecklas. Och så har vi Petra Kümin som är en ung och ambitiös målvakt. Hon får en rejält ökad träningsmängd hos oss så vi får vara lite försiktig med belastningen på henne i början, men hon kommer att växa in jättebra i det här. Det är tre spelare med bra karaktär som passar in i vårt sätt att tänka och som vill mycket med sin fotboll. Totalt sätt är det en väldigt bra grupp och det är få platser kvar i laget som vi måste fylla.

I år flyttar man upp tre spelare från det framgångsrika F19-laget

Men Djurgården fostrar även egna spelare och i år flyttar man upp tre spelare från det framgångsrika F19-laget.

– Filippa Pettersson har meriter från ungdomslandslagen i Sverige. Hon är en väldigt lovande mittback, inte helt klar fysiskt men med en väldigt bra spelförståelse och hon kommer kunna vara med och störa de etablerade backarna redan i år. Patrycja Jerzak är en mittfältare som spelar i polska ungdomslandslagen. Hon har ett bra steg, är bra i boxen och målfarlig men kan ändå ta jobbet hemåt. Forwarden Julia Westergren är också uppflyttad, men hon jobbar sig just nu tillbaka från en korsbandsskada.

Även ledarstaben är på plats. Den innehåller några namn som varit med under några år och står för erfarenheten, nya namn är målvaktstränaren Daniel Örlund och sjukgymnasten Henrik Edfeldt.

– Jag känner att vi fått ihop en bra ledarstab med mycket bra kompetens på alla områden, den känner jag mig trygg med. Jag hoppas att tjejerna tycker att mycket är på plats och att vi kan stegra det lite varje vecka framöver. Jag ser inte försäsongen som en egen säsong utan det är en del av det som sedan blir matchsäsongen. Det är inget OS där vi ska spela final första april utan det är ett maratonlopp, man stegrar träningen vecka för vecka och vi kanske är som bäst i september. Det känns tryggt nu, all planering är klar, träningsmatcherna är klara och nu är det bara att ge tjejerna alla resurser runtomkring som fysträning, massage, kost och så vidare så att de känner att de kan prestera på planen.

Den 4 februari spelas årets första träningsmatch. Motståndet blir tuffast möjligt, förra säsongens guldmedaljörer Linköping.

– Det blir en tuff träningsmatch men också ett tillfälle där jag kan börja lära känna truppen i matchsituationer och vi kan slipa på saker som vi har börjat nöta in. Kanske framför allt försvarsspelet så att alla känner sig trygga i det. Samtidigt kan vi testa lite olika roller, speciellt nu när Emilia är borta behöver vi prova lite saker. En styrka i laget är att vi har många olika egenskaper, vi har spelare med genombrottskraft, starka duellspelare och spelare som är bra med bollen. Nu gäller det att få ihop det så att vi får spelare som passar med varandra. Det blir en process som kommer att ta ett tag och vi kommer rotera spelare ganska mycket inledningsvis.

Landslagsspelare som spelar i Djurgårdströjan på Stadion, det finns helt enkelt ingen anledning att inte gå dit

Första hemmamatchen blir på Tele2 Arena under DIF-dagen Vinter den 12 februari. Herrarna möter Vålerängen 15:00 och damerna möter Eskilstuna 17:20.

– Det ska bli riktigt roligt, vi spelar direkt efter herrarnas match och vi kommer att låsa grindarna så att alla är kvar och tittar. Nej men allvarligt så hoppas jag att fler upptäcker damerna i år och ser vilka duktiga och ambitiösa spelar vi har, många med landslagsmeriter, spelare som verkligen brinner för sin fotboll. Jag tror att vi på sikt kan locka mer publik till våra hemmamatcher, det är tjejerna verkligen värda. Man får komma ihåg hur nostalgiska många var när herrlaget lämnade Stadion för Tele2, enda sättet att gå på Stadion nu är att komma och se på oss. Landslagsspelare som spelar i Djurgårdströjan på Stadion, det finns helt enkelt ingen anledning att inte gå dit, avslutar Joel.

Se herrarnas och damernas första träningsmatcher hemma, köp biljetter till DIF-dagen Vinter.

Köp säsongskort till damernas hemmamatcher.

 

Sammanställning av damtruppen 2017

Sex nya spelare är klara inför 2017
Hallbera Gisladottir (1986) är vänsterback och kommer närmst från Breidablik. 76 landskamper för Island står på meritlistan.
Tempest-Marie Norlin (1991) är anfallare och vann 2016 Piteås interna poängliga med 5 mål och 7 assist.
Petra Kümin (1997) är en ung och lovande målvakt som kommer från Älta.

Dessutom lyfts mittbacken Filippa Pettersson, född 1999, samt mittfältaren Patrycja Jerzak och forwarden Julia Westergren (korsbandsskadad), båda födda 1998, upp från DIF F19.

Fyra spelare skrev redan förra året på kontrakt över 2017
Emilia Appelqvist (korsbandsskadad)
Madeleine Stegius
Lisa Moazzeni
Elin Borg

Tolv spelare har förlängt kontrakten över 2017
Gudbjörg Gunnarsdottir
Alexandra Höglund
Hanna Lundqvist
Johanna Rytting Kaneryd
Katrin Schmidt
Mia Jalkerud
Michelle Wörner
Petronella Ekroth
Sandra Lindkvist
Sheila Van den Bulk
Filippa Pettersson
Annika Kukkonen

Ledarstaben kommer under 2017 att se ut så här
Joel Riddez – tränare/Sportchef
Mikael Söderman – Assisterande tränare
Daniel Örlund – Assisterande/Målvaktstränare
Henrik Edfeldt – Sjukgymnast
Mats Olofsson – Massör
Bengt Högström – Materialförvaltare