/** Created by Alexander on 2017-03-20. */

Lång intervju med Besard Sabovic

160509 Djurgårdens Besard Sabovic inför fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan IFK Göteborg och Djurgården den 9 maj 2016 i Göteborg. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57890

Efter att ha skrivit blårandigt A-lagskontrakt i vintras har allt gått väldigt snabbt för 18-åriga Besard Sabovic. Han debuterade i Allsvenskan för en månad sedan och fick i måndags starta sin första match som kröntes med ett mål. Besard nöjer sig dock inte med detta. Han har stora framtidsplaner med sin fotboll och vill bara fortsätta att utvecklas.

– Att göra sitt första mål var overkligt. När jag fick reda på att jag skulle starta bestämde jag mig för att göra avtryck. Det kan man ju säga att jag gjorde. Men jag är självklart väldigt besviken över att vi inte lyckades vinna. Jag har hoppat in i två matcher tidigare men nu kände jag att min chans var kommen. Jag ville verkligen ta den och visa att jag kan spela på denna nivån. Detta hade jag inte kunnat ana innan säsongen.

Besard var förra året en bidragande faktor till att Djurgårdens U21 vann serien 2015. Där har han haft en stor roll och styrt spelet. Det är en roll som han trivs med och som han hoppas kunna ta i A-laget. Samtidigt är han medveten om att man måste växa in i den.
– Jag ville inte komma in och vara en nervös debutant utan spela mitt eget spel. I U21 har jag en stor roll och tar alla fasta situationer. Detta är något jag är bekväm med även i A-lagssammanhang. Spelet är tuffare fysiskt. Det blev mer dueller. Men jag tycker att jag och Faltsetas kompletterade varandra väl. Jag kände mig väl förberedd. Konkurrensen är tuff på innermittfältet men det gör bara att man vill träna hårdare för att ta en plats.

160509 Djurgårdens Besard Sabovic jublar efter 0-1 under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan IFK Göteborg och Djurgården den 9 maj 2016 i Göteborg. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57890

Besard är uppväxt i Hässelby och har varit en talang sedan barnsben. Djurgården fick upp ögonen för honom när han spelade i Brommapojkarna. Steget därifrån till Kaknäs har många spelare gjort tidigare. Att det har visat sig vara ett utvecklande kliv har varit inspirerande för många. Utvecklingsmöjligheterna är enligt Besard en av de stora anledningarna till att han valde Djurgården.
– När man har sett att det gått bra för de som kom innan, som typ Tibbling, så vet man att det är ett bra steg att ta. Djurgården är en bra förening att utvecklas i. Jag spelade ju med Karlström tidigare och vi känner varandra väl så när jag skulle lämna Brommapojkarna var detta enda alternativet. Föreningen tog emot mig med öppna armar. Förutsättningar för ungdomslaget var grymma och det var ett väldigt familjärt omhändertagande när jag kom hit. De äldre i laget har också tagit hand om mig exemplariskt.

Om en månad tar Besard studenten. Han har kombinerat studierna och fotbollen sedan mellanstadiet. Det har inte har varit några problem och det har varit viktigt för honom att avsluta studierna. Men innan han går ut gymnasiet blir det lite stressigt för honom.
– Det är mycket nu. Jag har sjukt många prov att göra. I och med att jag inte är i skolan så mycket har jag många inlämningar framför mig. Men att kombinera fotbollen med plugget har blivit en vana. Det ska bli oerhört kul att ta studenten nu i juni!

Under våren har Besard tagit körkort. När vi frågar om hans bil är han inte blygsam utan berättar gärna om sitt nya vrålåk. Samtidigt går Ranegié förbi och utbrister ”jaha, där kom den frågan också, jävla massa snack om den bilen!”
–  Har ni inte sett den? Min nya bil är grym. En sportbil med fet turbo.

160509 Djurgårdens Besard Sabovic innan fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan IFK Göteborg och Djurgården den 9 maj 2016 i Göteborg. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57890

Du åker runt i Stockholm och kollar på fotboll hela tiden, hur kommer detta sig?
– Det gör jag ofta. Jag kollar mycket fotboll på min fritid. Både ungdomsmatcher och seniorfotboll. Många av mina vänner spelar runt om i Stockholm. Jag brukar åka och heja på dem så fort jag har tid.

Mot Göteborg tog du alla fasta situationer, du gick in i dueller och slog långa crossbollar, har du inga nerver?
– Klart att det var nervöst. Men som sagt har jag alltid tänkt att när jag väl får chansen ska jag ta den. Nu gäller det att jag fortsätter prestera på träningarna och visar att jag vill fortsätta spela. Mitt självförtroende kommer från min Balkan-mentalitet. Jag får ofta höra att jag är kaxig här på Kaknäs. Jag satt precis och tjafsa med Ranegié i matsalen. Men det gäller att inte vika sig. Att ta för sig även om man är ung.

Slutligen, derbydags på måndag. Vad är dina tankar inför matchen?
– Det blir en häftig match. Derbyn är speciella. Nu efter att jag fick starta mot IFK Göteborg vill jag bara få fler chanser. Jag hoppas verkligen på att få spela på måndag.

dif.se tackar Besard för pratstunden!

DIF-KFF alla biljetter kostar 125 kr styck! Torsdag 19 maj 19:00

Attachment