/** Created by Alexander on 2017-03-20. */

Inför Djurgården-AIK

160516 Djurgårdens Mathias Ranegie och AIK:s Per Karlsson under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan AIK och Djurgården den 16 maj 2016 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån / 135606

Djurgården-AIK

När: Onsdag 21 september kl. 19.00.
Var: Tele2 Arena
Hur: Nordens hetaste derby ses givetvis på plats. I halvtid hyllas dessutom DIF-profilen Berit Wahlgren från Östra Station som tar emot Stockholmsalliansens pris 2016 för hennes engagemang för föreningen. Kan du inte vara där kan du beställa matchen på C More, använd följande länk så gynnar det DIF Fotboll.
Biljetter: Köper du här. Närmare 23000 sålda i nuläget och tickande, så skynda om du vill ha de bästa platserna.
Truppen:
Andreas Isaksson, Oscar Jonsson
Tim Björkström, Kebba Ceesay, Niklas Gunnarsson, Elliot Käck, Jacob Une Larsson
Daniel Berntsen, Othman El Kabir, Magnus Eriksson, Alexander Faltsetas, Tino Kadewere, Jesper Karlström, Besard Sabovic, Kevin Walker
Amadou Jawo, Michael Olunga, Mathias Ranégie
Icke aktuella spelare: Marcus Hansson, Seon-Min Moon, Kerim Mrabti, Haris Radetinac.
Missar nästa match vid gult kort: Alexander Faltsetas, Elliot Käck, Mathias Ranégie
Domare: Stefan Johannesson
Souvenirer: Finns till försäljning i souvenirtältet vid Globentorget från 17.00 fram till matchstart med gott om nyheter på plats. Betalning sker med kort eller Swish.
Baloo Bar: Här laddar djurgårdare innan match med mat och dryck. Du hittar BB vid Globentorget, portarna öppnas 17.00 och medlemmar i DIF Fotboll har rabatt på alla inköp.
Matchvärd:

Adidas platta

mark_dempsey_743

Efter en strålande inledning av Superveckan med vinst mot MFF är det ett välmående Djurgården som tar sig an del två av matchtrilogin. AIK väntar härnäst i ett derby som av de flesta bedömare rankas som den hetaste matchen i Norden och som vanligt är det betydligt mer än tre poäng som står på spel mellan lagen.

För Mark Dempsey blir det hans första 08-derby och han är extremt laddad inför matchen men vet samtidigt att ett en batalj av den här kalibern kräver den perfekta balansen mellan förnuft och känsla.
– Jag kan knappt bärga mig och det ska bli fantastiskt. Är det bara hälften så bra stämning som jag hört att det ska vara under derbymatcherna är jag nöjd. Jag vet hur viktig den här matchen är för supportrarna och för alla runt omkring föreningen och jag hoppas och tror att mina spelare är redo för att ta hem det här nu. Malmö-matchen var ett bra avstamp och om vi kan spela med samma intensitet som vi gjorde då kan vi nog skapa stora problem för AIK, säger Mark som samtidigt betonar att man inte får låta känslorna skena iväg helt och hållet.
– Det måste finnas en känslomässig kontroll och ser man på matchen mot Malmö så visade den på vikten av det där jag tycker att mina spelare behöll kontrollen bättre än vad MFF gjorde. Så den aspekten är väldigt viktig i derbyt; att kunna behålla lugnet under press. Man måste ha sinnena skarpa och samtidigt kunna ta fighten om man vill vinna den här typen av matcher. För det är en kamp där det handlar om attityd, attityd och åter attityd och det lag som vill mest vinner oftast.

160516 AIK:s Christos Gravius och Djurgårdens Alexander Faltsetas under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan AIK och Djurgården den 16 maj 2016 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån / 135606

Motståndarna

Sedan Rikard Norling tog över har AIK haft en förmåga att samla på sig trepoängare utan några egentligen alltför extravaganta insatser och är tillsammans med IFK Norrköping det formstarkaste laget i serien med 13 av 15 poäng på de fem senaste. Defensiven har varit en nyckelfaktor för de svartgula som snittar på 0,95 insläppta mål per match men nu ställs de svartgulas försvar sannolikt mot 386 centimeter och 173 kg anfallskraft i form av Michael Olunga och Mathias Ranégie om de får förnyat förtroende på topp.

Senast mot Gefle bjöd dock inte AIK på någon spektakulär insats men fick ändå med sig tre poäng. Mark vet kapaciteten hos motståndet och har scoutat styrkor och svagheter noga för att kunna optimera matchplanen.
– Ett skickligt lag som spelar 3-5-2 till skillnad från de flesta lagen i Allsvenskan. De har duktiga spelare på alla positioner och har gjort bra ifrån sig med en tredjeplats så här långt och med en liten chans i guldracet vilket säkert driver dem lite extra. Sedan Rickard Norling tog över har de inte förlorat många matcher och har sett stabila ut. Deras spelsystem gör dock att det kan bli svårt att försvara ibland, speciellt på ett snabbspelat konstgräs, så de kan få problem på mittfältet och andra områden av planen. Det ska vi ta fasta på. Men precis som jag sa inför Malmö-matchen då vi också mötte ett bra lag: Vi respekterar dem men vi fruktar dem inte alls och på hemmaplan har vi ett stöd som kommer att ge oss extra styrka på planen.

traning_tele2_2016_743

Truppkollen

Inga avstängningar eller nya skador i truppen ger ett gynnsamt utgångsläge inför derbyt där dock Marcus Hansson och Seon-Min Moon fortfarande tvingas avstå spel, båda med knäproblematik. Även Jonathan Augustinsson får vänta med matchande för A-laget utan fortsätter träningen samt stegrar upp i U21-laget under hösten. I övrigt som sagt en välmående trupp, enligt Mark.
– Vi har inga förändringar när det gäller skadeläget och Kenneth Höie är åter på benen och var med och tränade med oss idag. I övrigt är det inga sjukdomar eller några andra konstigheter så det ser bra ut inför onsdagen.

Bonusfakta inför matchen

Här hittar du lite bonusfakta och statistik inför derbyt:

– Tvillingderbyt har spelats 114 gånger tidigare i Allsvenskan. Av dessa har Djurgården vunnit 28 gånger, 43 gånger har det slutat oavgjort och 43 gånger har AIK stått som segrare.

– Två av seriens formstarkaste lag möts. AIK är delad etta med Norrköping (13 poäng på fem matcher) och Djurgården är delad tre med Malmö (tio poäng på fem matcher).

– I fjol möttes de på Tele2 Arena inför 27 137 åskådare den 25 april. Matchen slutade 2-2 efter mål av Kerim Mrabti (54’, 83’) för DIF samt Nils-Eric Johansson (3’) och Mohamed Bangura (45+1’) för AIK.

– Endast två gånger tidigare under 16-lagseran har Djurgården gjort fler mål på 22 omgångar: 2014 (38) och 2015 (36). Poängmässigt har de nått över 30 poäng på 23 omgångar fem av åtta säsonger.

– För andra gången denna säsong är Djurgården nu uppe i tre raka segrar i Allsvenskan.

– I de tre senaste allsvenska hemmamatcherna har Djurgården gjort minst två mål.

– I de senaste tio allsvenska matcherna har Djurgården misslyckats med att hålla nollan

– Michael Olunga är den vassaste målskytten i Allsvenskan sedan serien vände. Sedan omgång 16 har han gjort sju mål på lika många matcher och snittat ett mål var 84:e minut.

 

Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - IFK Göteborg

Attachment