/** Created by Alexander on 2017-03-20. */

Enable Crowd Research Solutions

Enable_Header_CrowdResearchSolutions

ENABLE – Projekt för samverkan och partnerskap mellan klubbar, supportrar, polis och akademisk expertis med syfte att säkerställa att svensk fotboll och dess samverkanspartners arbetar på bästa möjliga sätt vad gäller ordning och trygghet. Projektet inleddes i september 2015 och beviljades i oktober 2016 finansiellt stöd på åtta miljoner kronor (fördelat på fyra år) ifrån Gålöstiftelsen.

Besök gärna ENABLE’s hemsida www.enable-research.org

I videoklippet nedan kan du se en informationsfilm om ENABLE

Projektet drivs av Djurgården Fotboll genom hållbarhetsansvarige Filip Lundberg, Clifford Stott, Security and Justice Research Group, University of Leeds och Jonas Havelund, University of Southern Denmark. Dr Clifford Stott är ansedd som världens ledande expert på ”crowd psychology and policing” och längre ned kan du läsa mer om hans arbete.

Här kan du läsa en längre intervju på svenska med Dr Clifford Stott.

Medverkande ENABLE:

Djurgården Fotboll (initiativtagare till ENABLE)
Samtliga 32 fotbollsklubbar i allsvenskan och superettan
SEF (Svensk Elitfotboll)
Bröndby IF, Danmark
Cardiff City FC, Wales
SFSU (Svenska Fotboll Supporteruninonen)
FSE (Football Supporters Europé)
Supporters Direct (Ansvariga för implementeringen av SLO-funktionen i Europa)
Aage Radmann (Malmö högskola)

Länsstyrelsen Stockholm
Stockholm Globe Arenas
Rikspolisstyrelsen och lokala polismyndigheter för regionerna Stockholm, Skåne och Västra Götaland.
Østjyllands Politi
Lundquist (sustainability partner)

Huvudfinansiär:

Gålöstiftelsen


 

Projektet ENABLE drivs av:

Djurgården Fotboll genom Filip Lundberg
Dr Clifford Stott, Security and Justice Research Group, University of Leeds
Jonas Havelund, University of Southern Denmark.

Hemsida ENABLE

ESRC Impact prize (”Policing crowds without force”)

Följ ENABLE på Twitter

Skärmavbild 2015-04-21 kl. 14.07.17

 

Clifford

DIFTV: Intervju med Clifford Stott

Clifford

DIFTV: Workshops med Enable

Carsten

DIFTV: Dialogpolis Carsten Alvén om ENABLE


 

Bakgrund

När incidenter av negativ natur drabbar fotbollen finns det alltid ett tryck att verka för åtgärder som är bestraffande och repressiva. Det är Djurgården Fotbolls tydliga uppfattning och erfarenhet att rena straffåtgärder inte ensamt är lösningen på den inneboende komplexiteten i ordningsstörningar i samband med fotboll. Djurgården Fotboll har därför inlett ett långsiktigt projekt som syftar till att skapa och upprätthålla strategier som utgår ifrån ”besökarservice” runt klubbens matcher, både hemma och borta. Det tillvägagångssättet kommer att ta hänsyn till, och syftar till, att underlätta besökarens preferenser om vad som utgör en trevlig och underhållande matchupplevelse. Samtidigt kommer projektet att säkerställa att tillräckliga säkerhetsåtgärder utvecklas som kan skydda besökarens säkerhet från dem som aktivt söker hota den.

Den tragedi som drabbade Djurgården Fotboll och svensk fotboll under 2014 belyser det faktum att den svenska professionella fotbollen har ett ansvar för att agera i frågan om ordningsstörningar i anslutning till fotboll och Djurgården Fotbolls ambition är att spela en ledande roll i utvecklingen av evidensbaserade lösningar. Lösningar som utgår ifrån mänskliga rättigheter.

– Den dialogbaserade lösningen måste vara genomtänkt och uthållig. Den är inte lätt att upprätthålla. Den måste underhållas. Det finns en stor press i samhället, i polisstyrkor, bland politiker att driva saker i riktning för att använda våld, att dialog är synonymt med att på något sätt ”vara mjuk” eller ”ursäkta” våld. Det är viktigt att säkerställa, att när ett samhälle utmanas av våld som Sverige, att vi inte ser ett samhälle som går i fel riktning. Som så ofta i den här typen av miljöer har vi en miljon experter och människor vars åsikter tas som fakta och verklighet. Medan det i själva verket inte är mer än en åsikt. Vad vi egentligen behöver göra är att tillhandahålla lösningar och än viktigare, försvara god praxis och en solid vetenskaplig modell som visar, med bevis, vilka metoder som fungerar. Så för att skapa dessa bevis är det mycket viktigt med partnerskap och det har vi nu åstadkommit via ENABLE, säger Clifford Stott.

IMG_4470    IMG_4530    enablekonferens

Om Dr Clifford Stott

Dr Stott är allmänt erkänd som en av världens ledande experter på ”folkmassans psykologi och polisstrategier”. Dr Stott var behjälplig i utformningen och genomförandet av polisens strategi inför 2004 EM i Portugal. Han anlitades också av UEFA för att utbilda polis och säkerhetstjänstemän för 2012 VM i Polen och Ukraina. Förslag som bygger på hans forskning accepterades som ändringar av 2005 och 2010 års upplagor av Europeiska Unionens handbok om internationellt polissamarbete och åtgärder för att förebygga och kontrollera våld och oroligheter i samband med fotbollsmatcher internationellt.

År 2006 beslutade det brittiska inrikesministeriets ordningsenhet att införliva Stotts slutsatser i sin strategi för att hantera fans som reser till internationell fotboll. Förändringar gjordes i Storbritanniens Association of Chief Police Officers’ nationella riktlinjer för övervakning av den allmänna ordningen i Storbritannien (2010) direkt från Dr Stotts forskning. Dr Stotts arbete införlivades direkt i den brittiska UK College of Policing National Police Public Order Training Curriculum. Dr Stott har utbildat polis- befäl i Europa och Australien. 1.100.000 (euro) Pan European Football Training Project utgår ifrån Stotts forskning och tillhandahåller skräddarsydd utbildning till 250 poliser från 21 länder. Dr Stott föreläser också regelbundet på Svenska Polishögskolan och svensk polis använder nationellt Stotts teorier om folkmassans psykologi och dess relation till polis för att stödja och skapa ett ramverk för hantering av folkmassor.

I juni 2014 mottog Dr Stott det prestigefyllda priset för ”Best impact” för sitt arbete ”Policing crowds without force”. Genom de prispengar som Stott mottog för ”Best impact” i Storbritannien och Djurgården Fotbolls ”progressive attitude”, som Stott själv uttryckte det, möjliggjordes uppstartandet av ENABLE. Även Länsstyrelsen i Stockholm stödjer projektet finansiellt. Projektet belastar inte Djurgården Fotbolls ekonomi.


 

Artiklar om ENABLE:

Djurgårdens jättesatsning – får åtta miljoner för att bekämpa våldet (Fotbollskanalen, text och video)

Filip leder Djurgårdens satsning (Idrottens Affärer)

ENABLE project aims to improve matchday experience (Supporters Direct)

Enabling an evidence based approach to crowd safety and security in Swedish football (Responsiball)

 Artikel om ENABLE-konferensen på Tele2 Arena (Idrottens Affärer)

Dialog Dr Stotts recept på tryggare matcharrangemang (Svenk Elitfotboll)

Clifford Stott skriver om projektet på sin officiella Facebook

C More-reportage om ENABLE:


 

Om du har frågor om ENABLE är du välkommen att kontakta projektledare Filip Lundberg på:
[email protected]
0760 263 671