/** Created by Alexander on 2017-03-20. */

DIF Futsal – en ny del av Djurgårdsfamiljen

Futsal_kåre_743

Futsal har varit stort utomlands under en lång tid och i takt med att intresset börjar växa i Sverige startar nu Djurgårdens sin egen futsalverksamhet. Genom en sammanslagning med GOIF Kåre Futsal från Vallentuna får nu DIF ett lag i näst högsta serien.

Benämningen futsal kommer ursprungligen från portugisiskans futebol de salão samt spanskans fútbol sala och är en variant av inomhusfotboll där teknik och snabbhet premieras. Matcherna spelas med fyra utespelare och en målvakt och en något mindre boll där regelverket är lite annorlunda än i vanlig fotboll (se faktaruta nedan).

Nu kliver alltså Djurgårdens IF in i futsal-världen genom en sammanslagning med GOIF Kåre från Vallentuna där DIF Futsal blir en egen gren inom DIF Fotboll (SvFF fördelar det i tre grenar: Vanlig fotboll, futsal och beachfotboll). ”En glädjande uppstart”, enligt Mats Lundholm på DIF Fotboll som tror att futsal kommer att fortsätta att växa i Sverige.
– Det är jättekul att vi nu startar upp den här verksamheten. Futsal är något som tillhör svensk fotboll och världsfotbollen och har väl inte fått så mycket uppmärksamhet här hos oss ännu. Men runt om i Sverige har futsal fått en ökad mängd spelare både på ungdoms- och seniorsidan där olika delar av landet är mer aktiva än andra. Just i Stockholm har träningsmöjligheter varit en begränsande faktor där det är svårt att få inomhustider. Men där har vi fått positiva signaler från Stockholms fotbollsförbund som också är på gång med nya serier på både senior- och ungdomssidan för både herrar och damer. Det blir spännande att följa och det är flera större klubbar som klivit in som till exempel IFK Göteborg, GAIS, Örebro SK, Hammarby och nu även vi Djurgården, säger Mats.

Samarbetet grundas som sagt på en hopslagning med GOIF Kåre som med små resurser bedrivit en framgångsrik futsalverksamhet och nosat på allsvenskt spel under de senaste åren.
– Vi bygger vidare på Kåres befintliga lag med spelare, ledare, organisation och vi får besked i nästa vecka om serieplatsen överlåtes till DIF. De ligger som bas och sedan flyttar vi över verksamheten till vårt närområde. Ett ben kommer säkert att vara kvar ute i Vallentuna men namnet kommer att vara Djurgårdens IF och vi kommer att spela i våra blårandiga tröjor. Sedan har vi även med IFK Lidingö på tåget där Kåres tränare David Bergqvist även är aktiv, konstaterar Mats.

kåre_david_bergqvist

Omnämnde David Bergqvist är en eldsjäl som tränat och drivit Kåres futsallag samtidigt som han är ansvarig för damer/flickor, bokningar och arrangemang i IFK Lidingö. I likhet med Mats Lundholm är David väldigt entusiastisk inför sammanslagningen som innebär många fördelar – inte minst att få spela i blårandiga tröjor.
– Vi har ju kört på under ett antal år, spelat väldigt bra och varit på väg mot Allsvenskan några år där vi fallit på målsnöret. Men det är en liten förening där vi har varit svaga organisationsmässigt. Så vi hade antingen kunnat fortsätta så här med kniven på strupen eller tänka: gör om, gör rätt. Det var ett ganska lätt val i slutändan att kliva in under ett större paraply och dessutom är majoriteten i laget djurgårdare, med bland annat (tidigare vd för DIF Fotboll) Alf Johanssons son ”Adde” i laget, säger David som trivts med sin nyckelroll inom Kåre men gärna ökar personalstyrkan.
– Jag har ju varit tränare och drivit på det mesta rent organisatorsikt. Sedan har ju Adde och en spelare till varit lagkaptener och hjälpt till med en del och utöver det vi har haft hjälp av ett par ideella. Så bara en sådan sak som att vi byter namn kommer nog göra att vi kan få in fler människor i organisationen. Sedan är det ju lite extra roligt för mig som har gått och sett matcher på Stadion sedan 1992 att kunna få genomföra matcher för sitt favoritlag.

Futsalsdelen hos Kåre GOIF har växt fram ur den vanliga fotbollsverksamheten men det handlar ändå om en ganska färsk företeelse, enligt David.
– Vi har kört verksamheten i GOIF Kåres namn i 3-4 år och innan de så gjorde vi det i seniorlaget i Vallentuna. Så vi har hållit på i ungefär fem år där det började mer på lek men där vi har bedrivit seriös verksamhet de senaste tre åren. Under den tiden har vi hunnit skaffa oss ett väldigt gott rykte i fotbolls-Sverige. Vi har ju varit det lilla laget från Vallentuna, Kåre har ju bara 300 invånare, och ändå varit topp 20 i Sverige. Så det blir kul att bygga vidare på det.

Att futsal har en ljus framtid i Sverige är David övertygad om vilket han tycker att utvecklingen runt om i landet konfirmerar.
– Det händer mycket just nu och det är många allsvenska föreningar som har startat upp futsalverksamhet. Så de stora lagen går in i det men framför allt intresset på ungdomssidan har ökat stort överallt i landet som t.ex. i Malmö, Göteborg, Örebro, Linköping. Ser man till Stockholm går det lite långsammare även om intresset växer en del i förorterna. Så jag hoppas att vi nu kan vara med och höja intresset i huvudstaden, avslutar David.

futsal_650

Fakta Futsal

Regler:

Om bollen kommer utanför planens sidlinjer döms inspark. Vid kortsidorna blir det antingen hörna eller insparkberoende på om det var det anfallande eller försvarande laget som slog ut bollen. Vid inspark får målvakten starta spelet genom att kasta bollen över hela planen.

Domaren kan stoppa spelet vid regelbrott och ge frispark till det lag som utsatts av regelbrottet. Domaren kan också välja att ge fördel av boll om det berörda laget har kvar bollen inom laget vilket betyder att spelet fortsätter utan avblåsning. Vid allvarligare förseelser kan domaren varna spelaren genom att visa ett gult kort för spelaren. Vid grova regelbrott kan domaren ge rött kort direkt, så kallad grov utvisning.

Yellow card.svg Varning (Gult kort) utdöms då spelare vinner en fördel genom att spela bollen med händerna, vid vårdslös tackling, filmning, osportsligt uppträdande, medveten fördröjning av spelet, då spelaren vinner en taktisk fördel genom att bryta mot spelreglerna eller vid felaktig utrustning.

Red card.svg Utvisning (Rött kort) utdöms då spelare otillåtet hindrar en spelare som har en klar målchans, eller vid våldsam eller obehärskad tackling. Vid rött kort ska spelaren omedelbart gå av spelplanen. Till skillnad mot fotboll får laget byta in den straffade spelaren mot en annan spelare efter två minuters utvisningstid.

Formationer:

Till skillnad från fotboll har spelarna flera roller beroende på om man har bollen inom laget eller ej. De vanligaste formationerna är 1-2-1 och 2-2 i både anfall och försvar. I försvar anpassar man sig till motståndarnas anfallsformation eller utövar hög press för att tidigt ta tillbaka bollen. Utmärkande är dock rörligheten som gör att det inte finns fasta positioner likt fotbollen. Dock finns det ett antal roller värt att nämna som kan vara vägledande för utgångspositioner och kommunikation:

Målvakten har till uppgift att se till att motståndarna inte gör mål. Målvakten är den enda spelaren som får ta bollen med händerna. Målvakten får inte ta upp bollen med händerna om en medspelare passat tillbaka bollen. Målvakten får deltaga i spelet på egen planhalva en gång per eget anfall.

Vinge är en kantspelare.

Joker är en spelare som byter med målvakten i avsikt att skapa ett numerärt överläge i anfallsspel. En joker kringgår regeln om antalet bollkontakter som en målvakt får göra.

Pivot kan även benämnas target. En offensiv spelare som har i uppgift att ta emot bollen – ofta med ryggen mot motståndarmålet – och fördela ut bollen till vingarna.

Libero är en gammal benämning för en ”fri spelare” som sista utpost innan målvakten i fotboll. Det finns ingen bra svensk översättning på denna roll så även inom futsal används begreppet Libero, här för en spelare som fördelar bollarna framåt utan markering.

Avbytare är en spelare som startar matchen utanför plan. Avbytaren kan bytas in i matchen mot en annan spelare om tränaren vill förändra laguppställningen, till exempel om en spelare på planen blir trött eller skadas. Det finns ingen gräns för hur många byten som får ske under en match.

Attachment